Thursday, September 30, 2010

Yogurtlu Patlican Salatasi

Hazirlanis suresi: 15 dakika

Pisirme suresi: 1 saat

Malzemeler:
  • 2 orta boy patlican
  • Yarim su bardagi suzme yogurt
  • 3 dis sarimsak
  • 1 corba kasigi zeytinyagi
  • Yarim limon suyu
  • 1 cay kasigi tuz

Hazirlanisi:
Patlicanlari onceden 400F'a isittiginiz firinda bir saat kadar kozleyin. Kozlendikten sonra kabuklarini soyup ince ince dograyin. Soguduktan sonra diger malzemeleri katin ve karisitirin. Afiyet olsun...

Kuru Kofte

Hazirlanis suresi: 15 dakika

Malzemeler:
  • Yarim kilo kiyma
  • 1 orta boy sogan
  • Yarim demet maydanoz
  • 4-5 dilim bayat ekmek ici
  • 1 dis sarimsak
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 cay kasigi karabiber
  • 1 cay kasigi kimyon

Hazirlanisi:
Sogani rendeleyin, maydanozu ince ince kiyin ve ekmek iclerini ufalayin. Tum malzemeyi karistirarak yogurun, sekil verin. Orta hararetli ateste kizgin yagda kizartin. Afiyet olsun...

Wednesday, September 29, 2010

Firinda Biber

Hazirlanis suresi: 10 dakika

Pisirme suresi: 30 dakika

Malzemeler:
  • 1 kilo biber
  • 3 orta boy domates
  • 3 dis sarimsak
  • 1 yemek kasigi zeytinyagi
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi seker

Hazirlanisi:
Biberleri orta boy dograyip yikayin ve kurulayin. Yagli kagit serilmis firin tepsisine dizip bir kasik zeytinyagiyla yaglayin. Onceden isitilmis 400F firinda yarim saat pisirin. Biberler piserken 3 domatesi ve 3 dis sarimsagi rendeleyip ocakta pismeye birakin. Tuzunu, sekerini ekleyin. Domates sosu biraz sulu kalinca altini kapatin. Biberleri firindan cikardiktan sonra domates sosuyla beraber ocakta 2 dakika daha pisirin. Biraz soguduktan sonra servise hazirdir. Domates sosu yerine yogurtlu sos da yapabilirsiniz. Bir bardak yogurt ve 3 dis sarimsagi karistirip biberler soguduktan sonra uzerine dokmeniz yeterli olacaktir. Afiyet olsun...

Monday, September 27, 2010

Sebzeli Pirinc Pilavi

Hazirlanis suresi: 10 dakika

Pisirme suresi: 25 dakika

Bekleme suresi: 20 dakika

Malzemeler:
  • 1 su bardagi haslanmis nohut
  • 1 su bardagi bezelye
  • 1 su bardagi kucuk kup seklinde dogranmis havuc
  • 3 su bardagi pirinc
  • 4.5 bardak kaynamis su
  • 2 yemek kasigi tereyagi
  • 1 yemek kasigi zeytinyagi
  • Yarim tatli kasigi tuz
  • 1 cay kasigi karabiber

Hazirlanisi:
Pirinci beyaz suyu gidene kadar yikayin. Tencereye yagi koyup once havuclari, daha sonra bezelyeleri koyup ikiser dakika soteleyin. Ardindan nohutu koyup bir dakika kadar da hepsini birlikte soteleyin. Pirinci, tuzu, karabiberi koyup bes dakika kavurun. Kavurma islemi bittikten sonra kaynamis suyu ekleyip kisik ateste suyunu cekene kadar pisirin. Suyunu cektikten sonra ocagi kapatip tencerenin kapaginin altina kagit havlu koyun ve 20 dakika demlenmeye birakin. 20 dakika sonra pilaviniz servise hazirdir. Afiyet olsun...

Mercimek Koftesi

Hazirlanis suresi: 1 saat

Malzemeler:
  • 2 su bardagi kirmizi mercimek
  • 1 su bardagi ince bulgur
  • 4 bardak su
  • 1 demet taze sogan
  • Yarim demek maydanoz
  • 1 kuru sogan
  • 1 yemek kasigi domates salcasi
  • 1 yemek kasigi aci biber salcasi
  • 1 limonun suyu
  • Bir tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi karabiber
  • Bir fincan zeytinyagi


Hazirlanisi:
Mercimegi yikayip derin bir tencereye alin, uzerine dort bardak su ekleyerek mercimekler suyunu cekmeye yuz tutana kadar pisirin. Yikadiginiz ince bulguru mercimege ekleyin ve bulgurun kalan suyu cekerek sismesini bekleyin. Bu arada bir tavada ince kiyilmis kuru sagani zeytinyaginda kavurmaya baslayin. Soganlar yumusayip rengi degistikten sonra domates ve biber salcalarini ekleyin, karisitirin. Bu karisimi bulgur ve mercimege ekleyerek iyice karistirin. Limon suyunu ve ince kiyilmis maydanozla sogani da harca ekleyin. Bu asamada harciniz sekil verilecek kadar siki ama dagilmayacak kadar da yumusak olmalidir. Karabiber ve tuzu ekleyerek harci yogurun. Eger biber salkcaniz yeterince aci degilse kirmizi biber de ekleyebilirisniz. Avuc ici buyuklugunde parcalar kopararak kofte sekli verin, duz bir tabaga dizip servis edin. Afiyet olsun…

Saturday, September 25, 2010

Iki Renkli Kek

Hazirlanis suresi: 15 dakika
 
Pisirme suresi: 55 dakika

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardagi toz seker
  • 1 su bardagi sut
  • 3/4 su bardagi sivi yag
  • 3 su bardagi un
  • 1 paket (1 silme corba kasigi) kabartma tozu
  • 1 paket (1 silme corba kasigi) vanilya
  • 3 corba kasigi kakao
Hazirlanisi:
Yumurta ve sekeri cirpin. Bu arada bir kapta un ve kabartma tozunu karistirin. Cirptiginiz yumurta ve seker karisimina sut, yag ve vanilyayi ekleyerek tekrar cirpin. Un ve kabartma tozunu koyun ve karisimin icinde un topaklari kalmayacak sekilde karistirin ya da cirpin. Yagli bir kek kalibina karisimin 2/3'unu dokun. Kalan karisima kakaoyu ekleyin, tekrar karistirin. Bu karisimi da kek kalibina dalgalar olusturarak dokun. Onceden isitilmis 350F firinda 55 dakika pisirin. Kek piserken ilk 20 dakika firinin kapagini kesinlikle acmamalisiniz ki kek iyi kabarsin. 55 dakikanin sonunda kek pismis olmalidir. Bir kurdan batirarak pisip pismedigine emin olabilirsiniz. Kurdan temiz cikarsa kek pismistir. Eger hamurlu cikarsa pisirmeye devam edip 5'er dakikalik araliklarla tekrar kontrol edin. Pistikten sonra biraz sogumasini bekleyip kaliptan cikarin ve servis edin. Afiyet olsun...

Friday, September 17, 2010

Kisir

Hazirlanis suresi: 15 dakika

Malzemeler:
  • 1.5 su bardagi ince bulgur
  • 1.5 su bardagi kaynamis su
  • Yarim demet maydanoz
  • Yarim demet taze sogan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi karabiber
  • 1 tatli kasigi sumak
  • Yarim cay bardagi zeytinyagi
  • 2 limonun suyu
  • Yarim cay bardagi nar eksisi
  • 1 yemek kasigi domates salcasi
  • 1 yemek kasigi biber salcasi
  • Yarim tatli kasigi kirmizi biber
Hazirlanisi:
Bulguru derin ve kapakli bir kaba alarak uzerine kaynamis suyu koyun, kapagini kapatip bulgurun sismesini bekleyin. Bu arada maydanozu, taze sogani ve sivri biberi ince ince kiyin. Bulgur sistikten sonra (yaklasik 10 dakika) domates ve biber salcalarini ekleyerek tum bulgur renk degistirene kadar karistirin. Ince kiydiginiz maydanoz, taze sogan ve sivri biberi katarak tekrar karistirin. Tuzu, bahartalari, limon suyunu ve zeytinyagini ekleyip son bir kez karistirin. Nar eksisiyle servis edin. Afiyet olsun...

Monday, September 13, 2010

Patlicanli Tava Boregi

Hazirlanis suresi: 40 dakika


Pisirme suresi: 25-30 dakika

Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 2 kucuk boy patlican
  • 1 orta boy sogan
  • 2 adet sivri biber
  • 4 kasik suzme yogurt
  • Yarim cay bardagi + 3 yemek kasigi zeytinyagi
  • 1 yumurta
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi karabiber
Hazirlanisi:
Yogurt, yumurta ve 3 yemek kasigi zeytinyagini karistirin ve macun kivamina gelene kadar cirpin. Yaglanmis derince bir tavaya yufkayi kenarlari sarkacak sekilde yayin, uzerine macun kivamindaki karisimi serin. Ikinci ve ucuncu yufkayi da aralarina karisimi surerek yayin. Bu arada patlicanlari soyup kucuk kupler halinde dograyin ve tuzlu suda bekletin. Bir tavaya zeytinyagini koyup kizmasini bekleyin. Kizdiktan sonra once soganlari, sonra temizlenmis ve dogranmis biberleri, en son da suyunu cikardiginiz patlicanlari koyun. Tuzunu ve karabiberini ekleyip pisirin. Bu karisimi yufkanin uzerine yayin. Patlicanli harc yerine peynirli harc da koyabilirsiniz. Uc yufka icin 3/4 kalip peynir ve yarim demetten biraz az ince kiyilmis maydanoz yeterli olacaktir. Sonra en ustteki yufkadan baslayarak kenarlari patlicanin uzerine kapatin. Bunu yaparken yufkalarin arasina macun kivamindaki karisimdan surun. En alttaki yufkayi da kapattiktan sonra en uste de macun kivamindaki karisimi surun. Kisik ateste 15 dakika kadar pisirin. Alt ust edip diger yuzu de 15 dakika kadar pisirin. Dilimleyip servis edin. Afiyet olsun...

Gavurdagi Salatasi

Hazirlanis suresi: 15 dakika

Malzemeler:
  • 6 orta boy domates
  • 1 buyuk sogan
  • Yarim demet maydanoz
  • 1 limonun suyu
  • 3 yemek kasigi zeytinyagi
  • 2 yemek kasigi nar eksisi
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 corba kasigi nane
  • 1 tatli kasigi sumak
  • 1 su bardagi dovulmus ceviz ici
Hazirlanisi:
Domatesleri soyup kucuk kupler halinde dograyin. Ince kiyilmis maydanozu ve kucuk kucuk dogranmis soganlari domatese ekleyin. Limon suyunu, zeytinyagini ve nar eksisini koyun ve karistirin. Tuz, nane ve sumagi koyup tekrar katrsitirin. Dovulmus ceviz icini salatanin uzerine serpin. Salataniz hazir! Afiyet olsun...

Sunday, September 12, 2010

Pogaca

Hazirlanis suresi: 35 dakika

Pisirme suresi: 25 dakika

Malzemeler:
  • 1 su bardagi yogurt
  • Yarim su bardagindan biraz az sivi yag
  • 4 su bardagi un
  • 1 silme corba kasigi kabartma tozu
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 yumurtanin sarisi
  • 2 yemek kasigi corekotu
  • Ici icin:
    • Beyaz peynir, maydanoz
    • Zeytin, kasar peynir

Hazirlanisi:
Un, yogurt, sivi yag, kabartma tozu ve tuzu derin bir kaba koyup orta sertlikte ve yapismayacak bir kivama gelene kadar yogurun. Hamur yogrulduktan ve kivama geldikten sonra ceviz buyuklugunde parcalar kopartin. Daha sonra bu parcalardan her birini avuc ici kadar acarak ic malzemesini koyun. Actiginiz hamurun iki yarisi bir araya gelecek sekilde kapatin ve kenarlarina parmaklarinizla bastirarak acilmasini engelleyin. Verdigimiz bu malzemelerden 20-25 tane pogaca cikacaktir. Ic malzemesini peynirli yapmak isterseniz rendelenmis beyaz peyniri ince kiyilmis maydonozla karistirabilirsiniz. 1 pogacaya 1 tatli kasigi kadar peynirli ic yeterli olacaktir. Zeytinli yapmak isterseniz de her pogacaya bir zeytin ici ve bir tutam kasar rendesi koyabilirsiniz. Kasar rendesi zeytinli pogacanin kuru olmasini engelleyecektir. Hazirladiginiz pogacalari yagli bir firin tepsisine dizdikten sonra uzerlerine bir yumurta sarisi surup, corek otu serpin. Onceden isitilmis 170C firinda 25 dakika kadar (yumurta sarisi acik kahverengi bir renk alana kadar) pisirin. Afiyet olsun...







Cevizli Kurabiye

Hazirlanis suresi: 20 dakika

Pisirme suresi: 15-20 dakika

Malzemeler:
  • 5 su bardagi un
  • 2 cay bardagi toz seker
  • 1 cay bardagi yogurt
  • 1 silme yemek kasigi kabartma tozu
  • 200 gram tereyagi
  • 1 yumurta
  • 1.5 su bardagi ceviz ici


Hazirlanisi:
Ceviz haric butun malzemeleri derin bir kapta yumusak ve yapismayacak bir kivama gelene kadar karistirin. Hamur kivama geldikten sonra icine rendelenmis ceviz icini koyun ve karismasini saglayin. Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartarak yaglanmis firin tepsisine dizin. Onceden isitilmis 170C firinda 15-20 dakika (ustleri hafif pembelesinceye kadar) pisirin. Kurabiyeler firindan ilk ciktiginda yumusak olacak, sonradan sertlesecektir. Afiyet olsun...