Thursday, November 25, 2010

Un Kurabiyesi

Hazirlama suresi: 10 dakika

Pisirme suresi: 40 dakika

Malzemeler:
  • 3.5 su bardagi un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1.5 su bardagi pudra sekeri
  • 250 gr tereyagi
  • 1 yumurta aki
  • Yarim su bardagi iri kiyilmis ceviz
Hazirlanisi:
Yarim bardak pudara sekerini daha sonra kurabiyelerin uzerine serpilmek icin ayirin. Kalan butun malzemeleri iyice karistirip orta sertlikte bir hamur elde edene kadar yogurun. Hamuzdan ceviz buyuklugunde parcalar koparip yassi bir sekil verin. Uzerlerine iri kiyilmis cevizi koyup yagli kagit serilmis firin tepsisine dizin. Onceden isitilmis 300F (150C) firinda kirk dakika pisirin. Firindan cikardiginiz kurabiyelerin uzerine pudra sekeri serin ve sogumaya birakin. Afiyet olsun...

Peynirli Kek

Hazirlanis Suresi: 30 dakika

Pisirme suresi: 45 dakika

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardagi sivi yag
  • 1 su bardagi yogurt
  • 3.5 su bardagi un
  • Bir paket kabartma tozu
  • 1 su bardagi ufalanmis beyaz peynir
  • 1 demet ince kiyilmis dereotu
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 yemek kasigi corekotu
Hazirlanisi:
Yumurtalari cirpip, siviyag ve yogurdu ekleyin. Hepsini iyice karistirin. Bu karisimdan daha sonra kekin uzerine surmek icin bir fincan ayirin. Kalan karisima diger malzemeleri ekleyin. Kivama gelene kadar yogurun. Hamuru onceden yaglanmis  bir firin tepsisine yayin. Ayirdiginiz karisimi uzerine surun. Corekotunu serpin. Onceden isitilmis 340F (170C) firinda 45 dakika pisirin. Dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun...

Irmik Tatlisi

Hazirlama Suresi: 15 dakika

Pisirme Suresi: 10 dakika

Bekleme suresi: 2-3 saat

Malzemeler:
  • 8 silme kasik irmik
  • 10 kasik seker
  • 1 litre sut
  • 1 kasik tereyagi
  • 1 paket vanilya
  • Yarim su bardagi ince cekilmis ceviz
Hazirlanisi:
Sutu, sekeri ve irmigi bir tencereye koyup karistirmaya baslayin. Sut isinince tereyagini, kaynamaya baslayinca vanilyayi ekleyin. Bu arada surekli karistimaya devam edin. Uzerinde kucuk baloncuklar cikmaya baslayinca pismis demektir. Ocagi kapatip islattiginiz bir cam kaba bosaltin. Uzerine kiyilmis cevizi serpin. Buzdolabinda en az 2-3 saat bekletin. Dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun...

Sunday, November 7, 2010

Gul Boregi

Hazirlama suresi: 1 saat

Pisirme suresi: 20 dakika

Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 250 gr kiyma
  • 1 orta boy sogan
  • 2 yumurta
  • 1 cay bardagi sut
  • 1 cay bardagi sivi yag
  • 1 cay kasigi karabiber
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi pul biber
  • 2 dis sarimsak
  • 2 su bardagi yogurt
Hazirlanisi:
Sivi yagin yarisini tavaya koyup yemeklik dogradiginiz soganlari kavurun. Kiymayi ekleyip suyunu salip cekene kadar kavurun. Tuzunu, karabiberini koyup sogumaya birakin. Yufkaların her birini dorde bolerek 12 adet ucgen yufka elde edin. Bir bardak sutu, bir yumurtayi, yarim cay bardagi sivi yagi karistirin. Hazirladiginiz harctan kestiginiz yufkalara surun. Sonra kiymali harctan yufkanin genis tarafina ince bir serit halinde yayin. Yufkanin kenarlarini yanlardan 2 santim kadar ice katlayip yufkayi sigara böregi sarar gibi sarin. Kendi etrafinda cevirerek tepsiye yerlestirin. Bu islemi yufkalar bitene kadar tekrarlayin. Yufkalarin hepsi tepsiye dizildikten sonra 1 yumurta sarisini fırcayla uzerlerine surup onceden 395F'ye isitilmis firinda uzerleri kizarincaya kadar pisirin. Firindan cikinca sarimsakladiginiz yogurdu boreklerin uzerine dokup pul biber serperek servis edin. Istege gore salca ve yagla hazirladiginiz sosu da yogurdun uzerine dokebilirsiniz. Afiyet olsun...

Irmik Helvasi

Hazirlama suresi: 10 dakika

Pisirme suresi: 40 dakika

Malzemeler:
  • 1 su bardagi irmik
  • 1.5 su bardagi toz seker
  • 2 su bardagi sut veya su
  • 1 yemek kasigi zeytinyagi
  • 2 yemek kasigi tereyagi
  • 1 yemek kasigi cam fistigi
Hazirlanisi: Seker ve suyu bir kaba koyup seker eriyene kadar kaynatin. Bir tencereye zeytin yagini ve cam fistigini koyup rengi sararana kadar kavurun. Sonra tereyagini koyup eriyince irmigi ilave edin. Irmik de kavrulunca (altın sarisi bir renk aldiginda kavrulmus demektir) kaynattiginiz sekerli suyu ilave edin. Tencerenin kapagini kapatip kisik ateste suyunu cekene kadar pisirin. Suyunu cekince 15 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Sicak veya ilik servis edin. Afiyet olsun...

Monday, November 1, 2010

Patates Salatasi

Pisirme suresi: 45 dakika

Hazirlama suresi: 20 dakika

Malzemeler:
  • 4 orta boy patates
  • 5 dal taze sogan
  • Yarim demet maydanoz
  • 6 adet sivri biber
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi sumak
  • 1 tatli kasigi kimyon
  • Yarim tatli kasigi karabiber
  • Yarim tatli kasigi pulbiber
  • 1 limon
  • 1 yemek kasigi nar eksisi
  • 3 yemek kasigi zeytinyagi

Hazirlanisi:
Patatesleri catal batacak kadar (yaklasik 45 dakika) haslayin. Sonra patatesleri soyup kup seklinde dograyin. Soganlari, biberleri ve maydanozu yikayip onlari da dograyin. Tuzunu, yagini, limonunu ve baharatlari koyup harmanlayin. Baharatları isteginize gore azaltip artirabilirsiniz. Afiyet olsun...