Friday, October 29, 2010

Kete

Hazirlanis suresi: 1 saat

Pisirme suresi: 20 dakika

Hamur icin Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 su bardagi sut
  • 1 su bardagi yogurt
  • 1 su bardagi sivi yag
  • 1 cay kasigi karbonat
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatli kasigi tuz
  • Yarim kilo un
Harc icin Malzemeler:
  • 5 yemek kasigi tereyag
  • 1 su bardi sivi yag
  • 3 su bardagi un
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 2 yumurta
Acmak icin Malzeme:
  • 1 su bardagi nisasta

Hazirlanisi:
Butun malzemeleri karistirarak hamur haline getirin. Hamurun ele yapismamasi icin gerekirse un ekleyebilirsiniz. Hamurdan yumurta buyuklugunde bezeler koparip dinlenmeye bırakin. Harc icin iki yemek kasigi tereyaginda uc bardak unu rengi donene kadar kavurun. Bir tatli kasigi tuz atip kenara alin. Uc yemek kasigi terayagini eritip bir su bardagi sivi yag ekleyin. Hazırladığınız bezeleri nisastayla mumkun oldugunca ince acin. Icine erittiginiz yagi yufkanin her yerine gelecek sekilde yayin. Yagladiginiz yufkayi zarf seklinde katlayin. Ortasina kavurdugunuz undan bir yemek kasigi koyup tekrar bohca seklinde katlayin. Kat yeri asagi gelecek sekilde firin kagidi serdiginiz tepsiye yerlestirin. Butun bezeler bitince iki yumurta sarisini uzerlerine surerek onceden isitilmis 355F firinda yaklasik 20 dakika (uzerleri kizarana kadar) pisirin. Firindan cikarip servis yapın. Afiyet olsun...

Nohut

Hazirlama Suresi: 10 dakika

Pisirme Suresi: 1 saat

Malzemeler:
  • 1 su bardagi nohut
  • 1 orta boy sogan
  • 2 yemek kasigi sivi yag
  • 1 yemek kasigi domates salcasi
  • 3 bardak soguk su
  • 2 bardak kaynamis su
  • 1 cay kasigi tuz
Hazirlanisi:
Nohutlari bir gece onceden genis bir kapta uc bardak soguk suyla islatin. Sabah nohutun suyunu suzun ve bir kenara ayirin. Soganlari yemeklik dograyin ve sivi yagda pembelesinceye kadar kavurun. Soganlar pembelesince salcayi, nohutu ve tuzu ekleyin. Bir iki dakika kavurun. Kaynamis suyu ekleyin ve kisik ateste bir saat kadar pisirin. Afiyet olsun...

Saturday, October 23, 2010

Yalanci Cezerye

Hazirlama suresi: 20 dakika

Pisirme suresi: 15 dakika

Malzemeler:
  • 1 kg havuc
  • 2 paket (400 gr) biskuvi
  • 2 su bardagi seker
  • 2 su bardagi dovulmus ceviz
  • 1 paket vanilya
  • 1 cay bardagi hindistan cevizi

Hazirlanisi:
Havuclari soyup rendeleyin, sekeri ekleyip 15 dakika kadar pisirin. Biskuvileri ufalayip pisirdiginiz havuclara katin. Dovulmus cevizleri ve vanilyayi da katip hepsini birlikte iyice karistirin. Isterseniz yuvarlak toplar yapip hindistan cevizine bulayarak servis yapin. Isterseniz de strec film serilmis kek kalibina bastirarak yerlestirin. Ustunu de strec filmle iyice sarip buzluga koyun. Buzlukta uzun sure tazeligini muhafaza edecektir. Buzluktan cikarinca dilimleyip hindistan cevizi serperelk servis edin. Afiyet olsun...

Soganli Bulgur Pilavi

Hazirlama suresi: 10 dakika

Pisirme suresi: 25 dakika

Bekleme suresi: 20 dakika

Malzemeler:
  • 2 su bardagi pilavlik bulgur
  • 1 orta boy sogan
  • 1 yemek ksaigi salca
  • 1 tatli kasigi tuz
  • Yarim cay kasigi karabiber
  • 3 bardak su
Hazirlanisi:
Bulguru yikayin. Tencereye yagi koyup yemeklik dogradiginiz sogani kavurun. Sogan kavrulunca salcayi ekleyin. Bulguru, tuzu, karabiberi koyup birkac dakika kavurun. Kavurma islemi bittikten sonra kaynamis suyu ekleyip kisik ateste suyunu cekene kadar pisirin. Suyunu cektikten sonra ocagi kapatip tencerenin kapaginin altina kagit havlu koyun ve 20 dakika demlenmeye birakin. Demlendikten sonra bir kere karistirin. Afiyet olsun...

Bezelye

Hazirlama suresi: 10 dakika

Pisirme suresi: 50 dakika

Malzemeler:
  • 3 su bardagi bezelye
  • 1 su bardagi kucuk kupler halinde dogranmis havuc
  • 1 orta boy sogan
  • 1 kucuk domates
  • 1 tatli kasigi salca
  • 4 bardak su
  • Yarim cay kasigi kirmizi biber
  • 1 cay kasigi karabiber
  • 1.5 say kasigi tuz
  • Yarim cay bardagi zeytinyagi

Hazirlanisi:
Soganlari yemeklik dograyip zeytinyaginda hafif yumusayincaya kadar kavurun. Domatesi soyup kucuk kupler halinde dograyin. Salcayi ve domatesi sogana ekleyin, bir dakika kadar kavurun. Sonra sirayla havuc ve bezelyeyi koyup ikiser dakika daha kavurun. Tuzu ve baharatlari katin. Kaynamis dort bardak suyu ekleyin ve kirk dakika pisirin. Afiyet olsun...

Saturday, October 16, 2010

Firinda Kabak Mucver

Hazirlanis suresi: 20 dakika

Pisirme suresi: 1 saat

Malzemeler:
  • 4 orta boy kabak
  • 3 yumurta
  • 2 su bardagi un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarim demet dereotu
  • 3 tane taze sogan
  • Yarim demet maydanoz
  • 1 su bardagi beyaz peynir
  • Yarim su bardagi sivi yag
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi karabiber
  • 1 cay kasigi kirmizi biber
  • 1 tatli kasigi nane
Hazirlanisi:
Kabaklari soyun ve rendeleyin. Maydanozu, dereotunu ve yesil sogani ince ince dograyin. Butun malzemeleri katip karisitirin. Yaglanmis firin tepsisine koyun. Onceden isitilmis 385F firinda 1 saat pisirin. Hafif sogumasini bekleyip servis yapin. Afiyet olsun...

Thursday, October 14, 2010

Mantarli Tavuk

Hazirlanis suresi: 15 dakika

Pisirme suresi: 1 saat

Malzemeler:
  • Yarim kilo tavuk gogsu
  • 2 orta boy sogan
  • 1 yemek tabagi mantar
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi kekik
  • 1 cay kasigi karabiber
  • 1 cay kasigi kirmizi biber
  • 1 cay bardagi sivi yag
  • 1 fincan rendelenmis kasar

Hazirlanisi:
Ince kiyilmis sogani yagda kavurun. Soganlarin rengi donmeye yuz tuttugunda mantari ekleyin ve yumusayincaya kadar pisirin. Bu arada tavuk gogsunu kusbasi dograyin. Mantarlar yumusadiktan sonra tavugu ekleyin. Tuzlayip kisik ateste 45 dakika kadar pisirin. Ocagin altini kapatmadan kekigi, karabiberi ve kirmizi biberi ekleyip karisitin. Ocaktan aldiginiz tavugu kucuk firin kaplarina aktarin (birer porsiyonluk toprak kaplar olabilir). Uzerine rendelenmis kasar peyniri serpin. Onceden isittiginiz 350F firinda peynir eriyene kadar (yaklasik 15 dakika) pisirin. Afiyet olsun...

Piyaz

Hazirlanis suresi: 20 dakika

Pisirme suresi: 1 saat

Malzemeler:
  • Iki su bardagi haslanmis kuru fasulye
  • 2 orta boy sogan
  • 1 limonun suyu
  • Yarim cay bardagi zeytinyagi
  • 1 yemek kasigi sirke
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi sumak
  • 4 siyah zeytin

Hazirlanisi:
Fasulyeyi konserve seklinde alabilir ya da evde kendiniz pisirebilirsiniz. Konserve aldiginiz fasulyenin suyunu suzmeniz yeterli olacaktir. Evde kendiniz pisirmek isterseniz, fasulyeyi aksamdan islatin. Sabah suyunu suzdugunuz fasulyeyi yumusayana kadar haslayin. Haslamak icin fasulyeyi birkac parmak gececek kadar su yeterli olacaktir. Suyunu suzup bir kaseye alin. Tuz ve sirkeyi ekleyip katistirin. Bir saat kadar bu sekilde bekletirseniz sirkenin tadi fasulyeye iyice sinecektir. Soganlari yarim halka seklinde dograyin ve tuzla oldurun. Iyice yumusadiktan sonra soganlari ve zeytinyagini fasulyeye ekleyin. Zeytin taneleriyle susleyip servis yapin. Afiyet olsun...

Monday, October 4, 2010

Balik Pilaki

Hazirlanis suresi: 15 dakika

Pisirme suresi: 40 dakika

Malzemeler:
  • 1 orta boy balik (palamut veya o buyuklukte baska bir balik)
  • 3 orta boy sogan
  • 4 orta boy domates
  • 2 orta boy patates
  • 2 limon
  • Yarim demet maydanoz
  • yarim su bardagi zeytinyagi
  • 6 sivri biber
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 cay kasigi karabiber

Hazirlanisi:
Soganlari piyazlik dograyip bir tatli kasigi tuz ve yarim limonun suyuyla ovun. Domatesleri kup seklinde dograyip sogana ilave edin. Maydanozlari ve biberleri de soganli harca katin. Patatesleri yuvarlak dograyip tencerenin veya tepsinin dibine yerlestirin. Uzerine hazirladiginiz harcin yarisini dokun, baliklara karabiber surerek harcin uzerine yerlestirin. Kalan harci da baliklarin  uzerine dokup dilimlediginiz limonlarla susleyin. Zeytinyagini uzerine gezdirip ocakta kisik ateste veya firinda 40 dakika kadar pisirin. Afiyet olsun...